03 Mart 2016

BİR SOSYAL GİRİŞİMCİLİK HİKAYESİ: Gülümseten Hediyeler


E- Devlet verilerine göre Türkiye'deki
STK'ların kategorilere göre dağılımı
Toplum her zaman uyum içinde midir?
Kaçımız toplumsal sorunlara çözüm ararız?
Peki nasıl giderilir bu toplumsal tıkanıklıklar?
Bireyleri harekete geçirmek her şeyi mümkün kılar mı ?


Sosyal girişimcilik projelerinde, işte tam da bu sorular yanıtlanır, toplumsal sorunlara yönelik yenilikçi projeler üretilerek sosyal değer yaratmak ilke edinilir.  Değişime ve dönüşüme liderlik yapan sosyal girişimciler, toplumsal ihtiyaçları görerek yeni çözümler üretir ve ellerindeki değeri topluma fayda sağlamak için kullanırlar.

Sosyal girişimcilik ve sivil toplum kuruluşları
Toplumsal gelişime katkı konusunda önemli rolü olan Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) tarihi 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. Herhangi bir devlet organından bağımsız olan bu topluluklar, toplumsal gelişime katkı sağlayan bir amaç doğrultusunda bir araya gelmiş insanlardan oluşur. Güncel e- Devlet verilerine göre, Türkiye'de STK'lar; 56 vakıf, 48 sendika, 46 dernek ve 33 mesleki kuruluş olmak üzere dört farklı kategoride toplanıyor. Faaliyetlerine devam edebilmeleri için finansal kaynağa ihtiyaç duyan STK’lar, yapılan bağışların yanı sıra sattıkları hediyelik ürünlerden de gelir elde ediyorlar.



Bir sosyal girişimcilik hikayesi; Gülümseten Hediyeler

Özel günler vardır; her insan için anlam taşıyan, sevgiyi paylaşmayı ve anıları çoğaltmayı sağlayan...

Kim mutlu olmaz ki kendisine verilen bir hediyenin aynı zamanda insanlara, hayvanlara ve doğaya da armağan edilmesinden?

Sevdiklerinizi mutlu edebilmek için uğraştığınız o özel günlerde, topluma da fayda sağlayabilme şansınız olduğunu biliyor muydunuz?

Türkiye’nin saygın bir kuruluşunda İş Geliştirme Müdürü olan Hande Unan, hediyelerin sadece insanları değil çevreyi ve toplumu da gülümsetebildiğini insanlara duyurabilmek için, 2015 yılında birçok Sivil Toplum Kuruluşu’nun mevcutta bulunan hediyelik ürünlerini tek çatı altında toplayarak Gülümseten Hediyeler web sitesini oluşturdu.

Sosyal sorumluluk bilincini, çocukluk yıllarında kazandığını belirten Unan, Kasım 2014’de Birleşmiş Milletler’ de yapılan ve değişik alanlarda fark yaratmış lider girişimci kadınları bir araya getiren Women’sEntrepreneurship Day (WED) oluşumunun Türkiye Elçisi seçilmesiyle, sosyal girişim projelerinde yeni bir sayfa daha açtı.

WED Konferansında Hande Unan ile MSOF kurucusu
Mama Sarah Obama 


“Bu konferansta ABD Başkanı Barack Obama’nın büyükannesi ve Kenya’daki vakfın kurucusu Mama Sarah Obama ile özel bir görüşme yapma fırsatı buldum. Ayrıca Microsoft, PwC, Apple gibi uluslararası firmaların üst düzey yöneticileriyle ve küresel projeleri
fonlayan tanınmış hayırsever kişilerle de görüşme fırsatım oldu. Uluslararası liderlerle yaptığım görüşmeler, gerçekleştirmek istediğim toplumsal projeleri en doğru şekilde nasıl yapabileceğim konusunda bana fikir
verdi.’’ diye ekledi.




Projenize
 
karar verirken size yol gösteren ne oldu?
STK’ların mevcutta bulunan hediyelik ürünleri, özel günlerde çevremdeki kişilere sunduğumda, herkesin çok mutlu olduğunu, ancak çoğu kişinin bu hediyelerden haberdar olmadığını fark ettim. Hediyeleri alan kişiler kendilerinin de çevrelerine bu hediyeleri vermek istediklerini söyleyip, başka neler alabileceklerini sormaya başladılar.

Birleşmiş Milletler’ de, WED konferansında tanıştığım, toplum için değer yaratan güçlü ve lider kadınlardan aldığım ilhamla, kendim için yaptığım hediyelik ürün araştırmasını bir projeye dönüştürerek hem toplumsal bilinci arttırmaya hem de STK’lara daha fazla destek olmaya karar verdim ve Gülümseten Hediyeler web sitesini kurdum.

WED'e özel kapanış seremonisinde
Sosyal girişimci Hande Unan  
Fikrinizi hayata geçirme sürecinde neler yaşadınız?
Fikri bulmuştum, sonrasında alternatif yolları değerlendirerek aksiyon planımı hazırladım. Kar amacı gütmeden hediyelik ürünleri en iyi şekilde tanıtmak ve toplumun erişimine sunmak için bir web sitesi kurmam gerekiyordu. Şimdi Gülümseten Hediyeler’i ziyaret edenler, yazılımcı mısınız diye soruyor. Oysa projeye karar verdiğimde web sitesi kurmakla ilgili hiçbir fikrim yoktu. Yine de web sitemi, tanıdıklarıma sorarak ve internetten araştırarak kendim oluşturdum. Önemli olan tüm kalbimle inandığım bu projeyi hayata geçirmekti, gerisi teferruattı. İnsanlar bilmedikleri konulara korkarak yaklaşıyor, fakat korkularının üzerine gidip nasıl yapacaklarını öğrendiklerinde düşünceleri değişiyor. 


Sosyal bir girişimci olmanızı sağlayan bireysel özellikleriniz neler sizce?

Bu sorunuzu genel olarak “sosyal girişimciler hangi kişilik özelliklerine sahiptirler ve nasıl çalışırlar” olarak değerlendirip ona göre cevap vermeyi daha uygun buluyorum.

Öncelikle toplumdaki eksiklikleri fark eden, algıları açık, analiz yetenekleri güçlü kişiler olup fark ettikleri sorunları gidermek için yaratıcı, yenilikçi, çözüme yönelik faaliyetlerde bulunan cesur ve duyarlı kişilerdir.

Öte yandan, sosyal projelerin verimli olması ve hedeflenen sonuca ulaşması çok önemli. Katma değer yaratacak bir sosyal girişim için, tıpkı bir şirket yönetir gibi çalışmanız ve plan yapmanız gerekiyor. Bu yüzden sosyal girişimcilerin liderlik, disiplin, zamanı verimli kullanma, engellerin karşısında çözüme yönelik pozitif tutum sergileme yeteneklerinin de gelişmiş olması gerekir.

İş hayatında kadının konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İş hayatında kadınların erkeklerle eşit olarak değerlendirilmesi, şirketlerin sürdürülebilirlikleri açısından çok kritik bir öneme sahip. Son yıllarda toplumsal bilinçaltı ve alışkanlıkları yıkarak; kadınların, iş hayatında stratejik kararlarının alındığı üst yönetim pozisyonlarına gelebilmeleri için küresel anlamda birçok çalışma yapılmakta. Yapılan araştırmalar, kadınların güçlenmesi ve iş hayatına katılmasının, küresel büyümeye katkısının 2025 yılına kadar 12 trilyon dolar olacağını ön görülüyor.


Siz aynı zamanda kurumsal bir girişimcisiniz, projenizi iş hayatınızla bir arada yürütmenin zor yanları neler?

İster sosyal ister kurumsal olsun, çevrenizdekiler için ortak bir değer yarattığınızda herkes projeyi sahipleniyor, destekliyor ve böylece iş daha da keyifli bir hal alıyor. Gülümseten Hediyeler, iş hayatımda zorluktan ziyade motivasyonumu arttıran, hayatıma değer katan bir proje oldu.

  
Sosyal girişimci Hande Unan ile röportaj 
 Her girişimci, bir şirket veya bir
 STK kurmak zorunda değil. Girişim          ruhuna sahip bir kişi, görevi ne
 olursa  olsun,  içinde bulunduğu
 kurumun gelişim  alanlarını analiz
 etmeli, yenilikçi bir bakış  açısıyla işini en  iyi şekilde nasıl  yapabileceğini sürekli  sorgulamalı ve işini  geliştirmeye yönelik  planlar yapmalı. Fark  yaratanlara her  zaman  ihtiyaç duyulur,  insanlar artı  değerlerini ve kendi  potansiyellerini  kullanarak sorumlusu
                                                                           olduğu işi daha da  ileriye taşımalı.

Girişimci kadınlara neler önerirsiniz?
Projelerinin toplumsal bir ihtiyaca maksimum verimlilikte cevap vereceğinden emin olmalarını ve efektif bir performans ölçüm mekanizması belirlemelerini öneririm. Bir girişimde kaynakların optimum verimlikte kullanılmasıyla maksimum faydaya ulaşılması çok önemli. Gerçek ihtiyaçlar gözlemlenmeli, doğru analizler yapılmalı ve yapılan her faaliyet sonuca yönelik bir değer yaratmalı.


                                         
                                       
POST 1: Sosyal girişimcilerin özellikleri neler mi?

Başarılı bir sosyal girişimci mi olmak istiyorsun ?
Women’s Entrepreneurship Day (WED) Türkiye elçisi & Gülümseten Hediyeler kurucusu
 
Hande Unan yanıtladı.
POST 2: Başarılı bir sosyal girişimci mi olmak istiyorsun ?


http://www.gulumsetenhediyeler.org/ tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz;





Haber & Fotoğraf  & Grafik : Özge Yalçın
Haber Türü : Multimedya 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder