24 Mart 2016

KOMŞUKÖY'ÜN HİKAYESİ

Fark yaratmak girişimciliğin özünde var, peki bir oyunla nasıl fark yaratılır?

Komşuköy kurucularından Özden Akyıldız
Sanal oyunlar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hemen hemen her yaş grubunun da ilgi odağı oldu. Komşuköy projesiyle de sanal bir tarım oyunu gerçek oldu. Doğal tarımın, eğlenceli ve kolay yolu olan Komşuköy’de kendi yetiştirdiğiniz sebze ve meyvelerle, dilerseniz evinizde dilerseniz de yetiştiği yerde buluşabiliyorsunuz.

‘’Bence her sabah uyanmak bile başlı başına bir girişim’’ diyor Komşuköy kurucularından Özden Akyıldız. İlk girişimini 28 yaşında bir reklam ajansı kurarak yapan Akyıldız, girişimciliğin cesaret gerektirdiğini ve iyi bir iş fikrinin önemli olduğunu belirtiyor.

‘’İşin özünü çok iyi anlatan bir cümle var, ben de çok severim ‘’Girişimci uçaktan atlar, paraşütü yolda yapar’’. Alınan karardan sonraki süre zarfında, akıllı stratejilerle eldeki imkanların nasıl kullanılabileceğini düşünmek gerekiyor.’’


Komşuköy projesi nasıl, ne zaman ve kimlerce ortaya çıktı? Projenizden bahsedebilir misiniz?
Komşuköy üç genç girişimci tarafından hayata geçirildi. Yerinizden hiç kalkmadan, bilgisayar ekranınızdan, tek tıkla yöneteceğiniz tarlanız, aslında gerçek Komşuköy bahçenizin sanal bir kopyası. Komşuköy ekranınızda, kolayca ve eğlenerek gerçekleştirdiğiniz tüm işlemler, gerçek Komşuköy bahçenizde de sizin adınıza birebir uygulanıyor.

 Sevgili arkadaşlarım Uğur Akyıldız ve Oğulcan Atay’la beraber 2011 senesinde fikrimizi geliştirmeye başladık. İlk odağımız, öze dönüş kavramıydı. Tüketim odaklı günümüz dünyasında, özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler doğa ve topraktan oldukça uzak bir yaşam sürüyorlar. Ne yazık ki, bunun olumsuz etkilerini hem fiziksel hem de psikolojik olarak yaşıyorlar. Doğayla bağları kopmaya başlayan kent insanının bu temasa en kolay yoldan yeniden sahip olmasını sağlamaya çalıştık. Çünkü, Komşuköy aynı zamanda hafta sonlarınızı doğada, kendi tarlanızla ilgilenerek geçirebilmenizi de sağlayan bir proje.


Komşuköy'ün ekim alanı

Komşuköy’ün ilham kaynağınız neydi?
İlham kaynağımız eski toprak; bu hepimizin çok iyi bildiği bir kavram. Genelde hepimizin dedesi sağlıklı yaşamıştır, hastalansa da çabuk atlatmıştır. Bizim neslimizin eski toprağa göre biraz çürük çıktığını düşündük ve onları biraz kıskandık. Onların güçlü yanları doğal yaşamdı, bizim güçlü yanımızsa dijitale çok hakim olmamızdı; iki nesil arasındaki farkları birleştirdik ve ortaya bu çıktı.

Tarım günümüzde çok yükselen bir trend. Bir projeyi tasarlarken hele de bu bir köyse, duygusal bağ önemli oluyor. Komsuköy sadece bir web sitesi değil; biz insandan ilham aldık, nelere ihtiyacımız var ve nelere özlem duyuyoruz buna odaklandık. Komşuköylüler sadece tüketmiyor, üretimin de bir parçası oluyor.

Başlarken sizi zorlayan şeyler oldu mu?
 Komşuköy fikrini ilk bulduğumuzda ve proje üzerinde çalışmaya başladığımızda herkes bize şunu dedi ‘’İnsanlar domateslerin büyümesini 60 gün bekler mi?’’ ama biz bekleyeceklerine inanmayı tercih ettik ve zamanımızı, inancımızı, tüm çabamızı işimize adadık.

Siz bir yola baş koyduğunuzda herkes size bir şey söyleyecek ve inanın söyledikleri şeyleri ciddiye alırsanız hiçbir şeye girişemezsiniz. Girişimcilik; girişmek üzerine… Gerçekten çok azimli olmak ve pes etmemek gerekiyor, bu çok önemli çünkü pes etmenizi gerektirecek birçok şey var.

İleriki dönemler için hedefleriniz neler?
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çiftçiler ile iş birliklerini arzuluyoruz. Komşuköy’ün kalite esaslarını benimseyip ailemize dahil olmak isteyecek çiftçiler ile güzel iş birlikleri yapacağımıza inanıyoruz. Komşuköy’ün tüm fonksiyonları ile gerçek bir doğal ürün üretim ve satış platformu olmasını hedefliyoruz. Bu anlamdaki ilk iş modeli olacağından, projeyi globale taşımak da en büyük hedeflerimizden biri.
Komşuköy çocukların da eğlence alanı

Tepkiler nasıl? İnsanlar size nasıl ulaşıyor, neleri merak ediyorlar?

Özellikle ailelerin yoğun bir ilgisi var. Çocuklarına en sağlıklısını yedirebilmek isteyen annelerden güzel tepkiler alıyoruz. Sağlıklı beslenmenin yanında, çocuklarının doğadan kopmamasını isteyen; çileğin markette değil de tarlada yetiştiğini deneyimleterek öğretmek isteyen bilinçli bir üye profilimiz var.

Tüketimin ve dışarıya bağımlılığın arttığı günümüz toplumunda Komşuköy, üyelerine kendi ürünlerini yetiştirebilme ve ürünlerini diğer üyeler ile takas edebilme imkânı sunuyor. Bu sayede üyeler, yalnızca kendi ürünlerini takas ederek, para ödemeden diğer ihtiyaçlarını da karşılayabilecekler.

Kiralama bedeli nedir? Ne kadarlık alan ve süreler için ne kadarlık bir ücret söz konusu?
Tarla edinenelere sunduğumuz standart hizmetler var; 1 yıllık tarla alanı, fide ve tohumlar, İstanbul içi adrese teslimat, zirai danışmanlık ve çiftçilik hizmeti...Yıllık üyelik bedelimiz  ise 3.250 TL, dileyen üyelerimize çiftçilik eğitimleri de veriyoriyoruz, ekim hasat ve diğer bakımlar hakkında eğitimlerden geçiyorlar. Mayıs ayı içerisinde tüm üyelerimizin katılımına açık ekim festivalimiz olacak, hep birlikte tarlaya girip fideleri ekeceğiz.


Özden Akyıldız girişimcilerin sorgulaması gereken konuları açıkladı
Özden Akyıldız'a göre bir girişimcide olması gereken 5 kişisel özelik 
Siz iki başarılı girişim içindesiniz, girişimcilere neler önerirsiniz?
İyi bir iş fikri bulmak çok önemli, o cesareti bulup hayata geçirdikten sonra birçok şey oluyorsunuz. Ben; stratejist oldum, çiftçi oldum, pazarlamacı oldum, yönetici oldum, asistan oldum. Her şeyi olmaya hazır olun, işin çırağı siz olmak zorundasınız. Girişimciler önce ihtiyaçlarını belirlemeli ve kaynaklarını nasıl nakite çevireceğini düşünmeli; burada stratejist olurlar. Sonrasında bu kaynakları nasıl pazarlayacaklarını düşünmeliler; burada pazarlamacı olurlar. Sonunda da pazarladıkları bu ürünü insanlara nasıl satacaklarını düşünmeliler; burada da satışçı olurlar. Bu her şeyi kendilerinin yapması anlamına gelmiyor, belirli bir süreden sonra kesinlikle işin uzmanlarından destek alınmalı.

Parasızlık çekmeye de hazır olmalılar. Bir girişimcinin parası varsa da, aslında yoktur çünkü neyle karşılaşacaklarını bilemezler. Ayrıca sosyal olmak da önemli; kendi işini yapan bir insanın, çevresiyle diyalog halinde olması ve kendini doğru ifade edebilmesi gerekiyor.







Komşuköy için hazırladığımız videoyu buradan izleyebilirsiniz:


Haber & Grafik & Video: Özge Yalçın
Haber Türü : Multimedya Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder