17 Nisan 2016

Y KUŞAĞI VE KADIN

Girişimciler ''Y Kuşağı ve Kadın'' temalı konferansta buluştu

Kagider (Türkiye Kadın Girişimcileri Platformu) TurkishWIN, ve UPS Türkiye’nin hayata geçirdiği ‘’Kadın Liderlik Platformu’’ projesinin 2016 yılı içindeki ikinci toplantısı, 12 Nisan Salı günü gerçekleşti. 1980 – 2000 yılları arasında doğmuş ve bugünün gençliğini oluşturan kuşağın özelliklerinin bahsedildiği konferans, UPS Türkiye İnsan Kaynakları sorumlusu Özge Erol moderatörlüğünde gerçekleşti.


Kagider YKÜ: Bahar Kayserilioğlu
Kagider Yönetim Kurulu Üyesi Bahar Kayserilioğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan ‘’Y Kuşağı ve Kadın’’ temalı konferansta; Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Kemal Özel,  Eczacıbaşı Baxter İnsan Kaynakları Uzmanı Öykü Dalgün ve Hürriyet İnsan Kaynakları Direktörü Tuba Köseoğlu Okçu, Y kuşağını ve kurumlarında kadına yönelik yapılan çalışmaları anlattılar.


 Yönetim danışmanlığı yapan ve Kagider’de Strateji Geliştirme ve Özel Sektör Grup Başkanı olarak gönüllü çalışan Bahar Kayserilioğlu, konuşmasına Kadın Liderlik Platformu’nu tanıtarak başladı, ‘’ Bu projede amacımız özel sektörde kadın liderlerin çoğalmasını ve güçlenmesini sağlamak. Fikir alışverişi yaptığımız bu toplantılarda bilgi havuzu oluşturabiliyoruz ve kadınlara uzun vadede sürdürülebilir katkı sağlayabiliyoruz ’’ dedi.

Y kuşağı ve kadın
Y kuşağının, girişimci ve yaratıcı ruhuyla ön plana çıktığını söyleyen Kayserilioğlu, bu kuşağın iletişim konusunda oldukça etkili olduğunun ve sorgulayıcı bir bakış açısına sahip olduğunun da altını çizdi. Kayserilioğlu ’’Y kuşağının hep olumsuz yönlerinden bahsediliyor, halbuki değişimin öncüsü olan bir kuşak. Övülmeyi beklemelerini, kendilerini değerli görmekten kaynaklanan özgüven göstergesi olarak yorumlayabiliriz. Eleştirmek yerine onları dinlediğinizde ve bakış açılarını anladığınızda çok daha farklı şeyler yapabileceklerini göreceksiniz’’ dedi. Y kuşağının daha çok iş yapış şekliyle eleştiri odağı olduğunu söyleyen Kayserilioğlu ‘’Bu kuşağın; hızlı sıkılma, bağlanamama, çok taktir edilmeyi isteme gibi özelliklere sahip olduğu düşünülüyor ama araştırmalar, Y kuşağının işe bağlılığının olduğunu fakat iş yapış biçimlerinde farklı yollara gittiği için böyle bir algı oluşturğunu ortaya koyuyor’’ diye konuştu.

Y kuşağının çok güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kayserilioğlu ‘’Türkiye’de şuanda 18 milyon kadın çalışmaya hazır fakat bunun sadece 8 milyonu çalışıyor. İstihdama katılan kadınların neredeyse yarısı da kayıt dışı. Daha fazla iş gücüne ve imkana ulaşmak, kadınların çalışma fırsatlarını arttırıyor’’ diye ekledi.

Kayserilioğlu, Kagider bünyasindeki ‘’Genç Kadın Liderler’’ projesinden de bahsetti. ‘’Bu projede 388 genç kadınla bir araya geldik ve genç kadınların iş hayatına güçlü bir başlangıç yapmasını hedefledik. 4 günlük eğitim programına dahil ettiğimiz genç kadınlara; iş hukukundan sözleşmelere, cv hazırlamadan mülakat tekniklerine, birçok konuda bilgi aktarıyoruz ve 6 ay süreyle de mentorluk yapıyoruz’’ diye konuştu.


Kadın Liderlik Platformu'nun düzenlediği konferansta teknoloji ve cinsiyet eşitliği arasındaki ilişki konuşuldu


Cinsiyet eşitliği ve teknoloji
Ykuşağı kadınlarının gerek girişimci ve yaratıcı potansiyelleri, gerek teknolojiyi etkin kullanmaları açısından cinsiyet eşitliğine ulaşmada kilit rol oynayacak bir jenerasyon olduğunu belirten Kayserilioğlu ‘’Bugünkü toplantımızın da bu konuda verimli bilgiler sunacağını düşünüyoruz. Tüm çalışmalarımızı kadınların güçlenmesi ortak gayesiyle yapıyoruz.Teknoloji, hayatımızı değiştiren çok önemli bir alan; bize çok daha hızlı iletişim kurma şansı tanıyor ve evden çalışabilme imkanı yaratıyor. Kuşaklar arasında fark yaratan en önemli etken de yine teknoloji. Kadınların, cinsiyet eşitliği mücadelesinde bugüne kadar olmayan kapıları açabilecek imkanları da yine teknoloji sunuyor’’ dedi.



Konferansa ait videoları aşağıdan izleyebilirsiniz;

Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Kemal Özel: ‘’Microsoft’ta herkes işinin patronudur; çalışanlarımızın nereden çalıştığını değil, hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını önemsiyoruz. Sektör alanımızdan dolayı kadınlara ulaşamıyoruz ve kadın çalışan sayımızı arttırmaya çalışıyoruz, bu sebeple üniversite ve lise öğrencilerine yönelik çalışmalar yapıyoruz’’



Eczacıbaşı Baxter İnsan Kaynakları Uzmanı Öykü Dalgün: ‘’Y kuşağının beklentisi sonucu öğrenmek ve anlamı görmek. Biz bu anlamda şanslı bir topluluğuz, Y kuşağı çalışanlarımızın kendilerini daha fazla ifade edebilecekleri ve beklentilerine cevap veren uygulamalarda bulunuyoruz.’’






Hürriyet İnsan Kaynakları Direktörü Tuba Köseoğlu Okçu: ‘’Genç kuşaktaki çalışanların kendi uzmanlık alanı çok teknik bilgiler içerebiliyor ve kıdemli yöneticilere mentorluk yapabiliyorlar.’’






Haber & Video: Özge Yalçın
Haber Türü : Multimedya Haber


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder